Shoji Screen House

facade-Evening view
facade-noon
From the alley
approach
exterior
exterior-noon
exterior-Evening view
facade
Panoramic view
Bathroom
Light garden
entrance
See the alley from entrance
LDK
Aperture
Sliding door-r
Sliding door-l
bedroom
Interior-noon-R
Interior-noon-L
Interior-noon-0
Interior-kitchen
Interior-lighting on-R
Interior-lighting on-0
Interior-lighting off-R
Interior-lighting off-0
catwalk
Shoji Screen
Loft-Shoji Screen-2
bird's-eye view
bird's-eye view-2
Shoji Screen-
Loft-Aperture
Loft-Aperture-Shoji Screen
loft
Loft-Shoji Screen
図面データJPEG1
図面データJPEG2

障子スクリーンハウス               狭小地 平屋 ロフト

都市の真ん中で周囲を3階建住宅に囲まれた19坪の狭小地に建つロフト付き木造平屋住宅

Shoji Screen House

This house is in Osaka city, the back of the Karahori shopping district. This site of the only 66 square meters is located in the place where entered 30m the alley from the road.(Alley width is about 2m!)
Site is a corner lot in contact with the crank.
On the south side of the site, there is stone wall exceeds the height 4m.
And 2 or 3-story house has been built on there.
Also other three sides of the site has surrounded by a three-story building.
Standing on the site, I felt like being in the bottom of a well.
First, I tried to open the house against the wall of the stone, incorporating the stone walls as an environment.
But it was rejected to the client. Because they're not likes at small animals and insects.
So, direction of the design was headed to the Urban Housing that is completely contained inside.
But I wanted to be left a little relationship with the surroundings.
I extended the street alley to the house and placed glass-walled entrance, glass-walled light garden and glass-walled sanitary space ahead of the approach.
(The wall mirror has emphasized the depth.)
They upon entering the low-ceilinged entrance, then high ceilings and spacious space will greet them.

There is no window in the two sides facing the street.(see the appearance)
Private space spacious has adopted the light from three light yard provided inside of the outer wall.
Although especially large fixed window is facing the service Terrace,
I chose the abstract light (rather than show a embodying, such as the laundry) by paste the Japanese paper in the window over the entire surface.
In the night, the silhouette of bamboo planted outside is reflected on this screen.
There is a square window on top of the light garden next the entrance, also this window is affixed Japanese paper to hide the outside view.
I expressed an abstract contemporary space by Japanese traditional material "Washi" (as not Shōji door but Shōji screen).

Location: Osaka,Japan
Type: 1-storey rejidental property (mezzanine)
Structure: wooden
Site area: 66.06 sqm
Total area: 55.70 sqm