Nano Art Hall House

logo.png

ナノ・アートホールのある家                          斜面地 趣味室

敷地の後ろ半分下り斜面を造成せず鉄骨杭で建物を(基礎工事費も)浮かせた趣味室(音楽ホール)と空しか見えないプライベートテラス付き住宅

Façade detail evening view
Façade
Detailed Façade
Slope and canopy (front)
Slope and canopy evenig view (side)
Nano art hall exterior
Nano art hall (from a distance)
Nano art hall evening view (from a distance)
Detailed exterior evening view
Entrance
1F Lavatory and bathroom (audience floor)
Art Hall (complete lighting)
Art Hall (house light)
Art Hall (audience space)
Art Hall (opposite to audience space)
Art Hall (stage)
Staircase to 2F
Opposite side staircase (performer)
M2F Bathroom with original lavatory (performer)
Long terrace
Long terrace evening view
winFree space-B (with sliding window and door to the kitchen bihind)
Free space-B kitchen
Free space-B(small terrace side)
Small terrace evening view
Long terrace (opposite side evening view)
Long terrace and Free space-B
Free space-A (with door to the changing room behind)
Free space-A (open door to the changing room)
Free space-A (changing room)
Free space-A (opposite side)
2F Lavatory
Private room with terrace
Private room evening view
Private shower room
Sequence from right to left (Free Space-B, Long Terrace, Free Space-A and Private Room)
Steel pipe pile construction
Foundation by steel pipe piles and steel beams
Foundation with steel pipe piles and steel beams
Foundation with steel pipe piles seen from the back retaining wall side

Nano Art Hall House -New Public Proposition-

The site is near Tomio Station on the Kintetsu Nara Line, at the innermost part of the developed residential land (commercial area) facing the railroad track. Almost half of the site is a slope that descends toward the retaining wall on the back. Furthermore, a four-story apartment building is built on the south side, which is 5m down. On this 134㎡ site, we planned a house with a small art hall as a second house for the family’s husband, who is also a doctor and a musical instrument collector, and his wife, a pianist. In the design, the art hall on the first floor became the standard for the scale (4.5m x 8.5m x CH = 3.75m).

It is necessary to move the building as close to the back as possible to secure two parallel parking lots.

Since the height of the retaining wall on the back side is lowered to 5 m, it is difficult in terms of cost and construction to make a high foundation with concrete, including the rooting to the repose angle. Therefore, we decided to use an artificial ground made of steel pipe piles with steel cantilever beams as a foundation, and to place a two-story wooden structure on top.

The first floor has an art hall, a storage space for musical instruments, and a space for guests. The stairs landing has a toilet for musicians, and the second floor has a living room, a dining kitchen, and a bedroom. Assuming that the living space will be used as a dressing room for the performers, and the dining kitchen space will be used as a party space after the events, the two spaces are separated by a terrace. The dining kitchen has another small terrace facing the street, and the plants that can be seen from the upstairs square opening impress the façade. The bedroom has a bathroom and a private terrace where you can only see the sky, which emphasizes a sense of privacy compared to a space with a strong public presence. We gave up the large garden and foyer due to the conditions of the site, but instead, we can open the dining kitchen on the second floor and the two terraces as a resting space for the audience.

This compact house with a building area of 80 m2 with a gathering place (a space corresponding to full-scale sound) may become a new style for a diversity of future houses that include a small public area (Private Public area).

This area is part of their home, but it is accessible as a small public area thought for sharing with customers, family, and friends. The difference between private and public dissipates, creating a perfect harmony for future house design.

Site area:134.61㎡

Building area:80.19㎡

Total floor area:140.94㎡